Váš osobný kuchár už viac ako 14 rokov
Diabetes (cukrovka) patrí medzi civilizačné ochorenia. Dnes postihuje čoraz viac ľudí rôznych vekových kategórií. Prináša so sebou množstvo otázok a nevyhnutnú zmenu jedálnička. Zistite viac o tom, aké jedlá sú dovolené, ako ich kombinovať aj koľkokrát do dňa odporúčajú odborníci jesť.
Cukrovka vzniká, ak organizmus nie je schopný správne regulovať hladinu cukru v krvi – zníženou tvorbou hormónu inzulín alebo pri inzulínovej rezistencii. S tým súvisí aj porucha metabolizmu látkovej premeny nielen sacharidov, ale aj tukov a bielkovín. Preto je nevyhnutnou súčasťou liečby aj diabetická diéta.
Toto chronické ochorenie negatívne ovplyvňuje spôsob, akým telo spracováva jedlo na energiu – aj preto so sebou prináša obmedzenia v stravovaní. Dlhodobo neliečená cukrovka môže viesť až ochoreniam srdcovo-cievneho systému, obličiek, nervovej sústavy a očí.
Cukrovka typu 1 je autoimunitné vrodené ochorenie.
Cukrovka typu 2 je získaná a zároveň najrozšírenejšia. Tento typ je často spojený s obezitou, nedostatkom fyzickej aktivity a aj genetickými predispozíciami. Rizikovou skupinou sú čoraz častejšie aj deti.
Gestačná cukrovka sa vyskytuje počas tehotenstva, zvyčajne sa upraví po pôrode. U žien s tehotenskou cukrovkou je však zvýšené riziko neskoršieho výskytu cukrovky 2. typu.
Príznaky cukrovky sa môžu líšiť v závislosti od typu cukrovky a jej štádia. Existujú však niektoré bežné symptómy, ktoré môžu naznačovať prítomnosť cukrovky. Ak máte podozrenie, vyhľadajte svojho lekára.
Diagnostiku a liečbu cukrovky konzultujte s odborným lekárom. Okrem nastavenej liečby (antidiabetiká či inzulín) lekár informuje pacientov aj o potrebných zmenách v životospráve súvisiacich s ozdravením stravovacích návykov a fyzickou aktivitou. Niekedy je nevyhnutnosťou pre úspech liečby aj zníženie hmotnosti.
Pre ľudí s diagnostikovanou cukrovkou je veľmi dôležité dodržiavať pravidelnosť stravovania a presne stanovené množstvo sacharidov. Odporúčané sú menšie porcie až 6x do dňa, pestrosť jedálnička a dodržiavanie pitného režimu.
Zo stravy je potrebné vylúčiť jednoduché sacharidy vo forme mliečnych čokolád a cukroviniek, sladených nápojov alebo aj sladidiel ako napr. med. Nevhodné sú aj potraviny s vysokým obsahom cholesterolu a nadmerný príjem alkoholu.
Denné zloženie jedálničku pre diabetika (pokiaľ nie je lekárom odporučené inak): Bielkoviny približne do 30 %, tuky približne 20 - 30 %, sacharidy 40 - 50%.
Cukrovka je celoživotné ochorenie, obmedzenia v jedálničku sú trvalé. Aj pri obmedzení sacharidov môže byť stravovanie pestré a chutné. Základom je poznať potraviny, ktoré ľudia s diagnostikovanou cukrovkou môžu konzumovať.
Medzi také patrí kvalitné celozrnné pečivo, ryby, chudé hydinové mäso a šunku, široká škála strukovín a zeleniny. Z mliečnych potravín sú vhodné za raz čas nízkotučné aj mäkké zrejúce syry. Ak vajíčko, tak bez žĺtka. Namiesto tradičnej bielej ryže zdravšie celozrnné varianty. Z ovocia sú vhodné citrusové plody, maliny, jahody alebo čučoriedky. Z náhrad cukru umelé sladidlá ako stévia, aspartám, sacharín, sukralóza.
Preferovaný spôsob prípravy jedál predstavuje varenie, dusenie, zapekanie alebo pečenie bez oleja. Alternatívou pečenia je príprava stravy v teplovzdušnej rúre. Diabetici by nemali konzumovať vyprážané jedlá ani používať príliš veľa soli.
Každá surovina má tzv. glykemický index. Glykemický index určuje rýchlosť uvoľňovania sacharidov z potravín. Je definovaný číslom na stupnici od 0 do 100. Čím je vyšší, tým rýchlejšie prebieha spracovanie sacharidov v tele a zvyšuje sa hladina cukru v krvi. Čim je nižší, tým sa cukor uvoľňuje pomalšie.
Hodnotu glykemického indexu ovplyvňuje typ obsiahnutých sacharidov, obsah vlákniny aj spôsob prípravy potravín.
Zdroj: https://www.sdia.sk/o-nas-aktuality/62/principy-racionalnej-vyzivy/
Krabičková diéta na cukrovku 2. typu
Chutné jedlá 6x denne
Vyvážený príjem sacharidov
Neviete, akú veľkosť krabičiek zvoliť?
Pomôže vám BMI kalkulačka
Kliknite pre viac info