Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Diabetes (cukrovka) patrí medzi civilizačné ochorenia. Dnes postihuje čoraz viac ľudí rôznych vekových kategórií. Prináša so sebou množstvo otázok a nevyhnutnú zmenu jedálnička. Zistite viac o tom, aké jedlá sú dovolené, ako ich kombinovať aj koľkokrát do dňa odporúčajú odborníci jesť.
Cukrovka vzniká, ak organizmus nie je schopný správne regulovať hladinu cukru v krvi – zníženou tvorbou hormónu inzulín alebo pri inzulínovej rezistencii. S tým súvisí aj porucha metabolizmu látkovej premeny nielen sacharidov, ale aj tukov a bielkovín. Preto je nevyhnutnou súčasťou liečby aj diabetická diéta.
Toto chronické ochorenie negatívne ovplyvňuje spôsob, akým telo spracováva jedlo na energiu – aj preto so sebou prináša obmedzenia v stravovaní. Dlhodobo neliečená cukrovka môže viesť až ochoreniam srdcovo-cievneho systému, obličiek, nervovej sústavy a očí.
Cukrovka typu 1 je autoimunitné vrodené ochorenie.
Cukrovka typu 2 je získaná a zároveň najrozšírenejšia. Tento typ je často spojený s obezitou, nedostatkom fyzickej aktivity a aj genetickými predispozíciami. Rizikovou skupinou sú čoraz častejšie aj deti.
Gestačná cukrovka sa vyskytuje počas tehotenstva, zvyčajne sa upraví po pôrode. U žien s tehotenskou cukrovkou je však zvýšené riziko neskoršieho výskytu cukrovky 2. typu.
Príznaky cukrovky sa môžu líšiť v závislosti od typu cukrovky a jej štádia. Existujú však niektoré bežné symptómy, ktoré môžu naznačovať prítomnosť cukrovky. Ak máte podozrenie, vyhľadajte svojho lekára.
Diagnostiku a liečbu cukrovky konzultujte s odborným lekárom. Okrem nastavenej liečby (antidiabetiká či inzulín) lekár informuje pacientov aj o potrebných zmenách v životospráve súvisiacich s ozdravením stravovacích návykov a fyzickou aktivitou. Niekedy je nevyhnutnosťou pre úspech liečby aj zníženie hmotnosti.
Pre ľudí s diagnostikovanou cukrovkou je veľmi dôležité dodržiavať pravidelnosť stravovania a presne stanovené množstvo sacharidov. Odporúčané sú menšie porcie až 6x do dňa, pestrosť jedálnička a dodržiavanie pitného režimu.
Zo stravy je potrebné vylúčiť jednoduché sacharidy vo forme mliečnych čokolád a cukroviniek, sladených nápojov alebo aj sladidiel ako napr. med. Nevhodné sú aj potraviny s vysokým obsahom cholesterolu a nadmerný príjem alkoholu.
Denné zloženie jedálničku pre diabetika (pokiaľ nie je lekárom odporučené inak): Bielkoviny približne do 30 %, tuky približne 20 - 30 %, sacharidy 40 - 50%.
Cukrovka je celoživotné ochorenie, obmedzenia v jedálničku sú trvalé. Aj pri obmedzení sacharidov môže byť stravovanie pestré a chutné. Základom je poznať potraviny, ktoré ľudia s diagnostikovanou cukrovkou môžu konzumovať.
Medzi také patrí kvalitné celozrnné pečivo, ryby, chudé hydinové mäso a šunku, široká škála strukovín a zeleniny. Z mliečnych potravín sú vhodné za raz čas nízkotučné aj mäkké zrejúce syry. Ak vajíčko, tak bez žĺtka. Namiesto tradičnej bielej ryže zdravšie celozrnné varianty. Z ovocia sú vhodné citrusové plody, maliny, jahody alebo čučoriedky. Z náhrad cukru umelé sladidlá ako stévia, aspartám, sacharín, sukralóza.
Preferovaný spôsob prípravy jedál predstavuje varenie, dusenie, zapekanie alebo pečenie bez oleja. Alternatívou pečenia je príprava stravy v teplovzdušnej rúre. Diabetici by nemali konzumovať vyprážané jedlá ani používať príliš veľa soli.
Každá surovina má tzv. glykemický index. Glykemický index určuje rýchlosť uvoľňovania sacharidov z potravín. Je definovaný číslom na stupnici od 0 do 100. Čím je vyšší, tým rýchlejšie prebieha spracovanie sacharidov v tele a zvyšuje sa hladina cukru v krvi. Čim je nižší, tým sa cukor uvoľňuje pomalšie.
Hodnotu glykemického indexu ovplyvňuje typ obsiahnutých sacharidov, obsah vlákniny aj spôsob prípravy potravín.
Zdroj: https://www.sdia.sk/o-nas-aktuality/62/principy-racionalnej-vyzivy/
Krabičková diéta na cukrovku 2. typu
Chutné jedlá 6x denne
Vyvážený príjem sacharidov
Neviete, akú veľkosť krabičiek zvoliť?
Pomôže vám BMI kalkulačka
Kliknite pre viac info