Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Obrovskou výhodou kontaktných grilov Catler je, že dokážete pripraviť vynikajúce jedlo s minimálnym použitím tukov. Preto je tento spôsob chutného a šťavnatého grilovania tak obľúbený u všetkých milovníkov zdravej výživy! A aké oleje je najvhodnejšie používať?Najkvalitnejšími olejmi sú tie, ktoré sú šetrne lisované za studena, pretože obsahujú mnoho pre organizmus nenahraditeľných látok. Ide o najstarší a zároveň najšetrnejší spôsob získavania oleja z rastlín. Niektoré takto získavané oleje sa však nesmú zohrievať na vyššie teploty, pretože sa ničia dôležité nenasýtené mastné kyseliny a dokonca môžu vznikať škodlivé látky.
Medzi oleje lisované za studena s odolnosťou až do 210 °C patrí za studena lisovaný extra panenský olivový olej. Vyrába sa z olív veľmi šetrne, neobsahuje kôstky a ani iné časti, ktoré do oleja nepatria. Ak radi experimentujete, môžete vyskúšať aj ďalšie za studena lisované oleje s ešte vyššou tepelnou odolnosťou, medzi ktoré patrí kokosový (odolný do 240 °C) a palmový olej (odolný do 220 °C).
Na grilovanie používajme teda len kvalitné oleje, ktoré kupujeme v tmavej, sklenenej fľaši alebo v plechovke a po otvorení ich uskladňujme na tmavom a chladnom mieste, ideálne v chladničke. Bravčová masť patrí k tukom, ktoré majú v kulinárstve dlhú tradíciu, pýši sa vysokým množstvom nasýtených kyselín a teda vysokou tepelnou odolnosťou.
Na grilovanie je vhodné tiež prečistené topené maslo (Ghí), ktoré dodáva jedlám maslovú chuť a zároveň je tiež tepelne vysoko odolné. Hoci je topené maslo Ghí špecialitou indickej kuchyne naše babičky iste ešte ako malé slečny pomáhali svojím mamám či tetám v kuchyni túto vynikajúcu špecialitu vyrábať. Bola totiž súčasťou našej tradičnej kuchyne.
Ako tuky používať?
Pred grilovaním mäso nesoľte, nekoreňte, nemarinujte a nenaklepávajte. Tukom si natrite dlane a votrite ho do mäsa. Tuk nepatrí pod grilované mäso. Zeleninu a ovocie môžete grilovať úplne bez použitia tuku.
Mňam recept
Namiešajte si tento vynikajúci bazalkový olej. Do nádoby nalejte extra panenský olivový olej, trochu limetkovej alebo citrónovej šťavy, nasypte posekanú čerstvú bazalku a parmezán. Rozmixujte a uchovávajte v chladničke. Bazalkovým olejom potierajte ugrilované mäsko či zeleninu.
obrázok - FreeDigitalPhotos.net
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!