Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Príchod nového roka musíte poriadne osláviť! A k Silvestru neodmysliteľne patrí aj dobré jedlo, ktoré nemusí byť práve nezdravé. Presvedčte sa sami a vyskúšajte niektoré naše tipy. Inšpirácie na riadnu silvestrovskú veselicu aj na papučové vysedávanie pri telke :-).
1. Zdravé čipsy
Čipsy patria k najobľúbenejším, no zároveň aj najnezdravším párty jedlám. Ak si ich chceš aj tak dopriať, vyrob si vlastné! A nemusia byť len zemiakové....
Čipsy zo sušených jabĺk – jablká nakrájame na tenké plátky a pečieme približne 15-20 minút z každej strany. Pre výraznejšiu chuť ich môžete posypať škoricou či mletým zázvorom.
Pečené mrkvové čipsy – očistenú mrkvu nakrájame na tenučké plátky. Môžete si pomôcť škrabkou na zemiaky. Pokvapkáme olivovým olejom, prípadne dochutíme korením (napríklad kari). Mrkvovým čipsom postačí 10 minút vo vyhriatej rúre.
Podobne môžete postupovať napríklad aj s hruškou, banánom, špenátom, kelovými listami, cviklou… Sladké verzie sa dajú ešte namočiť do čokolády a slané ochutiť akýmkoľvek korením alebo chilli.
Fantázii sa medze nekladú :-).
2. Guacamole na dva spôsoby
Milujete avokádo? Okrem toho, že je veľmi chutné, obsahuje veľa vlákniny, draslíka, vitamínu C a zdravých tukov. Preto by guacamole nikdy nemalo nechýbať na stole.
Na guacamole budeš potrebovať:
Dužinu z avokád roztlačíme vidličkou (prípadne rozmixujeme). Paradajky a cibuľu nakrájame na čo najmenšie kocky a zmiešame s avokádom. Celú zmes ešte dochutíme limetkovou šťavou, papričkou jalapeňos, soľou a korením.
3. Jednohubky
Uhorkové rolky – Feta syr a papriku nakrájame na malé kúsky, uhorku pozdĺžne na tenké plátky (pomôcť si môžeš škrabkou na zemiaky). Každý plátok posypeme korením, pridáme kúsky syra a papriku. Zrolujeme a prepichneme špáradlom.
Datlové wrapky – Sladké datle a slané prosciutto tvoria zaujímavú kombináciu. Vykôstkované sušené datle obalíme plátkom prosciutta a dochutíme čiernym korením.
4. Dip z pečenej papriky a baklažánu
Pečená paprika je sama o sebe skvelá dobrota. V kombinácii s baklažánom z nej vyrobíš nátierku, po ktorej sa bude každý zalizovať.
Na nátierku budeš potrebovať:
Červené papriky a baklažán prerežeme ich na polovicu, dáme na plech a pečieme do mäkka (asi 40 minút). Po vychladnutí zbavíme baklažán aj papriku šupky, jadierok a nakrájame na menšie kúsky. Pridáme pretlačený cesnak a rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Počas mixovania postupne pridávame citrónovú šťavu a olivový olej. Na záver dochutíme soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
5. Sladký pečený cícer
Cícer má jemnú orieškovú chuť, preto ho môžete použiť nielen na prípravu polievok či šalátov. Výborne chutí aj v sladkej verzii. Necháme ho cez noc napučať vode a potom ho uvaríme. Uvarený cícer poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 40 minút. Ešte kým je teplý, zmiešame ho s polievkovou lyžicou medu, trochou škorice a kokosového oleja. Pečieme ďalších 10 minút, kým nie je cícer skaramelizovaný.
6. Ovsené minikoláčiky
Na prípravu budeš potrebovať:
Detskú výživu zmiešame s roztlačeným banánom, semiačkami a vločkami. Ideálne je rozmixovať túto zmes mixérom. Pridáme sušené ovocie (brusnice, hrozienka…), nadrobno nakrájané oriešky a horkú čokoládu. Dochutíme škoricou. Zmes buď vylejeme celú na plech alebo použijeme košíčky na muffiny a dáme piecť na 30 minút.
Užite si silvestrovský večer i ráno najlepšie ako viete a do nového roka vykročte tou správnou nohou :-).
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!