Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Krémové polievky sú lahodné, sýte, výživné a navyše mimoriadne variabilné. Môžete ich pripraviť takmer zo všetkého – zo sezónnej zeleniny, zvyškov zeleniny v chladničke alebo kombináciou rôznych druhov zeleniny s mäsovým vývarom. Okrem skvelej chuti oceníte určite aj ich jednoduchú prípravu.
1. Jednoduchosť prípravy. Ako sme už spomínali, príprava krémových polievok je naozaj nenáročná nielen na čas, ale aj na suroviny. Stačí pár ingrediencií a už do 20 minút môžete mať na stole chutné zdravé jedlo, ktoré vás zasýti.
2. Využitie zvyškov zeleniny. Ak vám v chladničke ostali rôzne zvyšky zeleniny, nemusíte ich vyhadzovať. Uvarte z nich polievku. Kúsok mrkvy, zeler, petržlen, zemiak, cuketa, tekvica, cvikla, špenát, karfiol, brokolica, hrášok či iné druhy zeleniny vložte nakrájané do hrnca na opraženú cibuľku, orestujte, uvarte a rozmixujte. Pridajte soľ a dochuťte koreninami. Chutná polievka bude na svete.
3. Výživné jedlo plné vitamínov. Krémové polievky patria k výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsah živín sa odvíja od toho, aké druhy zeleniny použijete. Okrem nutričnej hodnoty oceníte aj nižší počet kalórií - stačí pripraviť polievku len zo zeleniny či strukovín bez pridania smotany alebo masla.
4. Zasýtia, ale nepreplnia. Na rozdiel od ťažkých jedál sú krémové polievky ľahko stráviteľné, no zároveň dokážu rovnako dobre zasýtiť. Vďaka tomu sú ideálne na obed aj ľahkú večeru, v EASYDIET jedálničkoch ich nájdete aj ako desiatu či olovrant.
5. Nekonečné variácie chutí. Možnosti kombinácií sú takmer neobmedzené. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, byliniek, korenín a doplnkových ingrediencií, vďaka čomu bude každá polievka jedinečná a vždy chutná.
Základ každej krémovej polievky tvorí najmä zelenina. Výborné sú však aj suroviny ako huby, strukoviny či dokonca niektoré druhy obilnín. Medzi najčastejšie ingrediencie, ktoré sa používajú v receptoch na krémové polievky, patria:
Zelenina: Tekvica, cuketa, mrkva, zeler, petržlen, batáty, brokolica, karfiol, hrášok, zemiaky, paradajky a mnohé druhy zeleniny. Vedeli ste, že vynikajúcu krémovú polievku možno pripraviť aj z hrušky či feniklu? Krémové polievky z rôznych tradičných aj menej tradičných druhov zeleniny nájdete v našich stravovacích programoch.
Strukoviny: Červená šošovica, cícer, fazuľa alebo hrášok dodajú polievke výživnú hodnotu a krémovú konzistenciu aj bez použitia smotany.
Orechy a semienka: Kešu oriešky, slnečnicové či tekvicové semienka sa postarajú o zamatovú štruktúru a bohatú chuť. Opražené semienka sú vhodné aj na dochutenie a dozdobenie polievky pri servírovaní.
Mliečne produkty: Smotana na varenie, kokosové mlieko či iné rastlinné mlieka a smotany dodajú polievke hladkosť. Chuťovo výraznejšie produkty, ako napr. kokosové, môžu zároveň krémovej polievke dodať exotický nádych.
Bylinky a koreniny: Muškátový oriešok, kari, kurkuma, tymian, bazalka, koriander a mnohé iné. Do krémovej polievky môžete použiť sušené aj čerstvé bylinky.
Chuť a vôňa čerstvo pripravenej polievky je rovnako dôležitá ako prvý pohľad do taniera. Vkusné servírovanie dokáže zvýšiť očakávania a spraviť aj z jednoduchého jedla, akým je polievka, skutočný gurmánsky zážitok. Každé dobré jedlo by malo potešiť všetky zmysly, a preto sa oplatí venovať pozornosť aj spôsobu podávania krémovej polievky. Tu je niekoľko tipov, ako ju naservírovať tak, aby vyzerala aj chutila výnimočne.
Správny výber riadu. Krémová polievka najlepšie vynikne v hladkých hlbokých tanieroch alebo keramických miskách s jednoduchým dizajnom. Svetlé farby tanierov zvýraznia sýtosť a textúru polievky, zatiaľ čo tmavé odtiene dodajú pri servírovaní luxusný vzhľad.
Čerstvé bylinky, opečené orechy a semienka, rôzne druhy olejov (napr. tekvicový či olivový), kvalitný tvrdý syr. Všetky tieto suroviny polievku dochutia aj dozdobia. Ak máte radi niečo extra, skúste na tanier pridať jedlé kvety.
Premeňte polievku na chrumkavý zážitok. Krémová polievka má často jemnú konzistenciu, preto sa k nej skvele hodia opražené krutóny z celozrnného pečiva, hrianka alebo opražené semienka.
Krémové polievky nie sú len výborný rýchly obed či večera, môžu byť aj súčasťou slávnostného menu. Ľahké krémové polievky zo zeleniny si môžete dopriať aj počas detoxikácie. My vám ich pripravujeme v rámci 7 dňového programu DETOX IDEÁL aj vo všetkých EASYDIET diétach.
Jemná hubová polievka sa hodí na špeciálne príležitosti, zatiaľ čo ľahká špenátová alebo hrášková polievka skvele osviežia v teplejších dňoch. Po náročnom sychravom dni vás zahreje výdatná batatová, tekvicová či polievka z červenej šošovice. Skúste aj menej tradičné kombinácie, napr. feniklovo-cuketovú polievku podľa nášho receptu.
Nech už si zvolíte akúkoľvek kombináciu surovín, krémové polievky sú vždy skvelou voľbou – jednoduché na prípravu, plné chuti a vhodné na akúkoľvek príležitosť. Takže nabudúce, keď budete rozmýšľať, čo variť, stačí sa pozrieť do chladničky, využiť to, čo máte, a vytvoriť niečo lahodné a výživné. Krémové polievky nikdy nesklamú!
A ak nebudete mať chuť variť, vyberte si niektorý z našich stravovacích programov :-)