Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Pochádza zo Strednej Ázie. V Európe sa v niektorých krajinách pestuje ako krmovina a v Nemecku a Rakúsku ako liečivá rastlina. Pohánka siata je stará kultúrna plodina, ktorá pochádza z oblasti strednej a JV Ázie, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Na Slovensku sa pestovala už v 12 storočí. Pohánka sa radí medzi obilniny, ale druhovo medzi obilniny nepatrí.
Spolu s amarantom a quinoou sa na základe svojho zloženia a využitia radí do skupiny tzv. pseudoobilovín. Pohánka obsahuje rutín, ktorý má priaznivý vplyv na srdce a cievy, pečeň, tráviace orgány, posilňuje imunitný systém, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje obsah cholesterolu v krvi. Ľudia s vysokým krvným tlakom by nemali pohánku konzumovať každý deň, pretože pri dlhodobom každodennom užívaní môže mierne zvýšiť krvný tlak. Aby boli cievy v dobrej kondícii, stačí pohánku konzumovať raz za týždeň.
Rozlišuje sa pohánka lúpaná a nelúpaná. Na varenie sa používa pohánka lúpaná, vo forme krúp (celá pohánka), krupice, instantnej kaše, lámanky (rozlámané zrná) alebo múky. V mnohých krajinách sa z pohánky pripravujú aj cestoviny.
Nelúpaná pohánka sa používa iba na klíčenie, kedy si sami môzeme vypestovať čerstvú pohánkovú vňať. Postupuje sa tak, že nelúpaná pohánka sa rozvrství na vlhkú hlinu alebo vatu. Semená by nemali byť ponorené vo vode, ale stála vlhkosť je nutná. Zelenú vňať môžeme začat zberať, pokiaľ je asi 10 cm vysoká. Čerstvá pohánková vňať obsahuje oveľa viac rutínu ako pohánkové semená. Používa sa hlavne do šalátov a polievok.
obrázok zdroj: http://www.liecenie.info
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!