Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Leto je skvelým obdobím roka. Všetci sa snažíme sa nájsť trošku času na oddych, aby sme pri letných teplotách dobili energiu. Počas horúcich dní vám určite príde vhod náš seriál o čerstvých štavách, tak aby aj to vaše leto bolo plné šťavy, navyše len pre našich klientov prinášame špeciálnu akciu na darček k odštavovačom značky Catler. Viac informácii na konci článku...
1. Zelenina a ovocie obsahujú výživné látky
Konzumácia surového ovocia a zeleniny nám poskytuje veľké množstvo pre telo nevyhnutných vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a vlákniny. Oproti čerstvým šťavám nám bežné slovenské jedlo nedodá dostatok živín.
2. Až z čerstvých štiav sa živiny dobre vstrebú
V ovocí a zelenine je veľa nutričných látok obsiahnutých vo vláknine. Problém je v tom, že vláknina je po procese trávenia z tela vylúčená, bez toho, aby z nej boli živiny uvoľnené. Maximum živých látok sa z vlákniny uvoľní až jej rozrušením behom procesu odšťavovania.
Vlákniny sú pre zdravie samozrejme tiež veľmi dôležité, popri pití štiav je preto nevyhnutné konzumovať ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné obilniny tiež v surovom stave alebo vo forme smoothie.
3. Šťavy pomáhajú pri očiste organizmu
4. Šťavy predstavujú jednoduchý a praktický spôsob ako zvýšiť konzumáciu zeleniny a ovocia
5. Šťavu môžete mať kedykoľvek so sebou
Doma pripravenú čerstvú šťavu si ale môžete jednoducho vziať so sebou a mať, tak ľahký, rýchly a lacný prístup k zelenine.
6. Zelenina obsahuje živiny a je málo kalorická
Väčší energetický príjem než výdaj samozrejme vedie k ukladaniu tukov a nadváhe. Preto potrebujeme konzumovať jedlá, ktoré sú nutrične veľmi vysoko, ale obsahujú málo kalórií. Napríklad čerstvé šťavy.
7. Surová zelenina a ovocie obsahujú enzýmy a viacej živín
Napomáhajú pri trávení, idstraňujú plynné prostredie, ktoré môže viesť ku kvaseniu, premnoženiu baktérií a nerovnováhe v črevách.
8. Zelenina a ovocie pomáhajú udržovať v tele správne pH
Naša krv musí mať stabilné, ľahké zásadité pH 7,4. Nerovnováha pH v našej krvi vzniká vďaka jedlu, pitiu a tiež stresu.
Akékoľvek jedlo, čo konzumujeme je buď kyselinotvorné, alebo zásadotvorné. Kyselinotvorné potraviny sú napríklad mliečne výrobky, bravčové, hovädzie a kuracie mäso, alkohol, čaj, káva, cukor, umelé sladidlá. Medzi zásadotvorné potraviny patria najmä zelenina a ovocie, bylinky, morské riasy, ďalej orechy, semená, klíčky, avokádo, tofu, ryby a kvalitné tuky.
Jednoduché pravidlo k rozpoznaniu toho, do akej skupiny potravina patrí je, že čím viacej je jedlo priemyselne spracované, tým viacej je kyselinotvorné.
Keď máme vyrovnané pH, cítime sa uvoľnený, pokojný, koncentrovaný, bez bolesti a máme veľa energie. Keď, ale naše telo musí bojovať s prekyslením, môže sa to prejavovať jedným alebo viacerými spôsobmi: náladovosťou, podráždenosťou, hnevom, bolesťou, vznikom cýst, zápalmi, zlým trávením.
Telo kyslosť znižuje napríklad dychom, močením a minerálmi. Problém začne v momente, keď telo musí pracovať cez čas, aby vyrovnalo príliš kyslé prostredie.
Akonáhle nám, vďaka nevhodne zloženému jedálničku klesne pH krvi pod 7,3, naše telo musí pracovať navyše, aby zvládlo spracovať nával kyslosti a udržalo našu krv v správnom pH. Viac dýchame, odvádzame preč oxid uhličitý, obličky zdvihnú kyslosť v moči a odvedú ho tým von.
K týmto aktivitám telo potrebuje zásadotvorné minerály ako napríklad vápnik, horčík, jód a sodík. Keď namiesto výživy buniek používame tieto živiny na optimalizáciu pH, nemôžeme sa čudovať, že nám potom „chýba“ na iných miestach.
V súvislosti s prekyslením organizmu vznikajú rôzne zdravotné problémy. Jedným z nich je napríklad osteoporóza. Deti sú na prekyslenie ešte viac citlivé než dospelí – môžu sa u nich objaviť napríklad rôzne alergie, poruchy sústredenia a znížená imunita.
K udržaniu optimálneho pH krvi by sa z 80 % percent mali konzumovať jedlá, ktoré sú zásadotvorné. Minimálne 50 % jedálnička by mala tvoriť zelenina.
9. Šťavy sú ideálne ku zvýšeniu konzumácie zeleniny u detí
10. Viete, čo pijete
Vlastná príprava štiav, ktorá je lacnejšia než kupovanie predražených freshov a dáva vám plnú kontrolu nad ich kvalitou. Vaše telo dostane ohromujúce množstvo vitamínov, minerálov, enzýmov a vláknin.
Šťavy sa delia na dve základné: ovocné a zeleninové.
Ovocné šťavy, ktoré sú vyživujúce, by sa mali konzumovať v prvej polovici dňa. Oceníte ju napríklad ako zdroj doplnenia sacharidov, hodí sa na podporu regenerácie svalov a celého organizmu po fyzickom výkone, pri redukcii či detoxikácii. Rovnako tak zvýši Vašu psychickú odolnosť a výkon pri strese a vysokom pracovnom nasadení. Skrátka ideálny ranný drink.
Oproti tomu zeleninové šťavy sa do jedálnička dajú zaradiť kedykoľvek počas dňa. Pretože majú zásadnú reakciu, sú veľmi prínosné k udržaniu správneho pH organizmu. Práve kyslé prostredie spôsobené nedostatkom živín, stresom, nesprávnou životosprávou či nedostatkom pohybu, je pôvodom mnohých ochorení (napríklad obezity, vredov, diabetes a podobne).
Odšťavovač značky Catler JE 4010 + darček sada nožov Scanpan a doska na krájanie. Akcia platí do konca augusta 2013 vo všetkých 20. kamenných predajní Planeo Elektro na Slovensku. Pri nákupe požiadajte o darček od eDiéty alebo si vytlačte kupón nižšie..
Značka CATLER je synonymom prepojenia najmodernejšej technológie a skvelého vzhľadu. Elegantný dizajn všetkých produktov sa vyznačuje vznešenou jednoduchosťou tvarov a výberom exkluzívnych materiálov, v ktorých hrá prím predovšetkým ušľachtilý brúsený kov a nerez.
CATLER je priamo stvorený pre moderné kuchyne, kde sa stále častejšie uplatňujú nové trendy a technológie - tieto spotrebiče pracujú po naprogramovaní takmer sami, komunikujú s Vami pomocou inteligentných displejov a ich obsluha je úplne jednoduchá.
Pri vývoji všetkých výrobkov je kladený dôraz predovšetkým na bezpečnosť, zdravú a rýchlu prípravu pokrmov a v neposlednom rade aj na ľahkú údržbu.
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!