Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Nevhodné skladovanie potravín je jednou z najčastejších príčin plytvania jedlom. Škodíme tak nielen sebe, svojmu organizmu i financiám, ale aj celej planéte. Aké sú teda základné zásady zdravého skladovania, ktoré by mal poznať každý?
K degradácii potravín a teda množeniu baktérií dochádza v podstate neustále. Jediné, čo dokážeme ovplyvniť je to, ako rýchlo toto množenie prebieha. Veľmi vysoké (varenie, pečenie,...) alebo naopak veľmi nízke teploty (od 10°C nižšie) pomáhajú uchovávať potraviny jedlé po čo najdlhšiu dobu - teploty od 10 do 60°C zase vytvárajú prostredie, ktoré je pre baktérie ako stvorené.
Ak teda chceme udržať potraviny čerstvé čo najdlhšie, je dôležité aby sme ich v rámci tejto teplotnej zóny, často označovanej aj “danger zone” (tj. zóna ohrozenia), skladovali maximálne 2 hodiny.
Následne je potrebné, aby sme nezjedené pokrmy uložili do chladničky či mrazničky, ktoré ich životnosť značne predĺžia.
Maximálna doba uskladnenia v chladničke sa líši od jedla k jedlu. Všeobecné odporúčania pre hotové pokrmy však hovoria o cca 3-4 dňoch. Samostatné potraviny vydržia zväčša dlhšie, od niekoľkých dní (mlieko) až po niekoľko týždňov (maslo, zelenina, vajcia, údeniny).
- nechávame jedlo a potraviny vychladnúť pri izbovej teplote
Typickým príkladom je napríklad polievka - po dovarení časť skonzumujeme, zvyšok však necháme pokojne aj celé popoludnie na sporáku. Ako však začne polievka chladnúť, podmienky pre tvorbu baktérií sa začnú dramaticky zlepšovať. Je preto dôležité preložiť polievku do menších nádob a najneskôr do 2 hodín (v lete ideálne do 1 hodiny) vložiť do chladničky. Netreba sa pritom báť, že vkladáte “príliš horúce” do chladničky - v menších nádobách, ktoré navyše nie sú rozohriate z varenia, dokáže aj polievka vychladnúť pomerne rýchlo.
- príliš sa spoliehame na čuch a zrak
Večer ste si objednali pizzu a nezjedené zvyšky zostali v krabici, kdesi v jedálni. Hoci na pohľad a aj po ovoňaní môže aj takáto pizza pôsobiť v poriadku, odporúčame radšej ju už nekonzumovať. Baktérie zodpovedné za nevoľnosť či ochorenia tráviaceho traktu sú často odlišné od tých, ktoré spôsobujú degradáciu vzhľadu a vône daného jedla. Ak teda nejaké jedlo zostalo mimo chladničky príliš dlhú dobu, pre istotu ho vyhoď - aj jedinci s “pevnými” žalúdkami riskujú najrôznejšie ochorenia, minimálne však nevoľnosť, hnačku či vracanie.
- rozmrazujeme jedlo mimo chladničky
Rozmrazovanie mäsa, rýb, ale aj iných potravín by malo v ideálnom prípade prebiehať v chladničke, prípadne v studenej vode. Určite nie je bezpečné, aby sa napríklad také kura rozmrazovalo v mikrovlnnej rúre či v horúcej vode. Takéto rozmrazovanie vystavuje dané jedlo (resp. jeho okrajové časti) “zóne ohrozenia” a podporuje masívne množenie baktérií. Samozrejme, rozmrazovanie v chladničke trvá podstatne dlhšie, stačí však, ak sa pripravíte vopred a kura na nedeľný obed preložíte z mrazničky do chladničky v sobotu večer. Za pocit bezpečia to predsa stojí, no nie?
Ako iste vieš, strava v krabičkách je väčšinou (nielen v našom prípade) rozvážaná hneď po uvarení a to od skorého poobedia až do neskorého večera. Predovšetkým v teplom počasí tak musí byť zabezpečené jej vhodné uskladnenie a to až do momentu, kým nie je odovzdaná klientovi a uložená do chladničky.
Zatiaľ čo však iné donášky vozia jedlo maximálne v chladiacich boxoch (ktorých schopnosť udržať jedlo skutočne zachladené rýchlo degraduje), naše chladiarenské autá sú plne prispôsobené k rozvozu stravy.
Prostredníctvom špeciálnej izolácie a predovšetkým profesionálnej chladiacej jednotky je teplota v priestore so stravou neustále udržiavaná na hodnote približne 4°C. Vďaka tomu je minimalizovaný priestor pre množenie baktérií a strava tak vydrží čerstá, chutná a bezpečná aj v prípadoch, že v našom chladiarenskom aute strávi niekoľko hodín.