Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.

Košík je prázdny

Zdravotné benefity celozrnného pečiva

Rady pre zdravie / 18. 11. 2024

Celozrnné pečivo je zdravšie, dietológovia ho už roky uprednostňujú pred tradičnými bielymi pekárenskými výrobkami. Pomôže rýchlejšie sa zbaviť neželaných kilogramov a dodáva telu vitamíny a minerály.

Zdravotné benefity celozrnného pečiva

Ak vás prepadajú výčitky svedomia, že ste sa opäť nechali zlákať čerstvou bagetou, skúste siahnuť po jej celozrnnej verzii.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo by malo tvoriť aspoň 80 % celozrnnej múky. Farba pečiva nie je rozhodujúca, nie všetko tmavé pečivo je automaticky celozrnné. Tmavšiu farbu môže pekár dosiahnuť aj pridaním sladu alebo kávy. Poctivé celozrnné pečivo síce nikdy nie je úplne biele, ale rozhodne neplatí, že čím tmavšie, tým je celozrnnejšie. 

Rozhodujúce je zloženie pekárenských výrobkov. Pokiaľ si chlieb alebo bagetu dobre prezriete, na ich povrchu by ste mali vidieť drobné kúsky obilných šupiek. Celozrnné pečivo je zrnitejšie a viac sa mrví. V jednotlivých vrstvách zŕn sa však nachádza veľké množstvo vlákniny, ktorá pôsobí blahodarne na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a dodáva telu minerálne látky a vitamíny. Pokiaľ je pečivo skutočne celozrnné, na etikete musí byť celozrnná múka uvedená na prvom mieste.

Čo je pri výbere celozrnného pečiva dôležité?

Ak chcete jesť zdravšie, je dôležité naučiť sa rozlišovať druhy pečiva. Aké poznatky je nutné ovládať pri celozrnnom pečive? 

  • Cereálne nerovná sa celozrnné! Celozrnné pečivo má obvykle tmavšiu kôrku a menší objem v porovnaní s viaczrnným pečivom. Z výživového hľadiska ide o veľký rozdiel – celozrnné výrobky majú vysoký podiel vlákniny, vitamínov, antioxidantov aj minerálnych látok, kým konzumácia viaczrnného pečiva zlepšuje trávenie.
  • Celozrnné pečivo by malo obsahovať nižší podiel soli a čo najviac vlákniny.
  • Odporúča sa celozrnné výrobky zaradiť do zdravého jedálnička a pravidelne striedať svetlejšie a tmavšie druhy celozrnného pečiva.
  • Pri výbere pečiva sa zamerajte na štruktúru jeho kôrky. Platí, že čím viac zŕn obsahuje, tým viac je to vidieť na povrchu chleba, rožka či bagety.
  • Celozrnné výrobky majú oproti pšeničnému pečivu menší objem.
  • Na reze kvalitného celozrnného pečiva je vidieť časti zŕn, šrot a rôzne semená.
  • Celozrnné pečivo nemusí mať výlučne tmavú farbu.
  • Špeciálnou formou celozrnnej múky je grahamová múka. Je pomenovaná po pánovi Grahamovi, ktorý patril k významným šíriteľom myšlienky zdravej výživy v 19. storočí. V roku 1830 vyvinul novú formu múky ako alternatívu rafinovanej bielej múky. Pri výrobe grahamovej múky sa škrob jemne pomelie a spolu s otrubami a klíčkami sa vráti späť, výsledkom čoho je hrubšia hnedá múka s jemne sladkastou chuťou. Grahamová múka má oproti celozrnnej verzii trochu hrubšiu štruktúru. Biologickou hodnotou a obsahom dôležitých látok sa však takmer nelíšia. 

Pozor na celozrnné tyčinky

Pozor na celozrnné tyčinky, ktoré sú „zdravým“ lákadlom. Ak ich konzumujete v dobrej viere, že ide o diétne potraviny s obsahom cenných celozrnných zložiek, veľakrát to nemusí byť pravda. Vždy si pozorne prečítajte zloženie na obale tyčinky a presvedčte sa, či skutočne obsahuje výrazný podiel nelúpaných zŕn a minimum nezdravých cukrov a tukov

Zdravotné benefity celozrnného pečiva

  • Vďaka vysokému podielu vlákniny dokáže celozrnné pečivo zasýtiť na dlhší čas než biele.
  • Čím viac obilnín celozrnné pečivo obsahuje, tým je lepšie a lahodnejšie.
  • Kôrka je najzdravšia.
  • Celozrnné pečivo má takmer rovnakú energetickú hodnotu ako biele, má však nižší glykemický index – jeho hodnota určuje, do akej miery je potravina schopná zvýšiť hladinu cukru v krvi.
  • Odporúča sa aj pri redukčných diétach.
  • Celozrnná múka má oproti bielej múke liečebné vlastnosti.
  • Celozrnnosť pečiva sa posudzuje podľa toho, koľko nevylúpanej pšenice obsahuje.
  • Cennou zložkou celozrnnej múky sú otruby. Vznikajú ako nepotrebná časť obilia, doslova odpad pri výrobe bielej múky. Obsahujú však najviac minerálov, vitamínov a esenciálnych mastných kyselín.

Zdravé chudnutie s celozrnnými potravinami

Ani počas redukcie hmotnosti či prechode na zdravý životný štýl sa nemusíte celkom vzdávať čerstvého pečiva. Práve kvalitné celozrnné produkty sú vhodnou alternatívou, ktorá by mala patriť k zložkám diétnej stravy, respektíve byť súčasťou zdravého života.

BMI KALKULAČKA

Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!

Vypočítať veľkosť porcie

ROVNO K OBJEDNÁVKE

Už ste si vybrali svojho favorita?
Nestrácajte čas a KLIKNITE!

Rýchla objednávka
facebook-icon