Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.

Košík je prázdny

Chutné krémové polievky: Jednoduché variácie pre každú príležitosť

18. 2. 2025

Krémové polievky sú lahodné, sýte, výživné a navyše mimoriadne variabilné. Môžete ich pripraviť takmer zo všetkého – zo sezónnej zeleniny, zvyškov zeleniny v chladničke alebo kombináciou rôznych druhov zeleniny s mäsovým vývarom. Okrem skvelej chuti oceníte určite aj ich jednoduchú prípravu.

Chutné krémové polievky: Jednoduché variácie pre každú príležitosť

Obsah

5 dôvodov, prečo zaradiť do jedálnička krémové polievky

1. Jednoduchosť prípravy. Ako sme už spomínali, príprava krémových polievok je naozaj nenáročná nielen na čas, ale aj na suroviny. Stačí pár ingrediencií a už do 20 minút môžete mať na stole chutné zdravé jedlo, ktoré vás zasýti.

2. Využitie zvyškov zeleniny. Ak vám v chladničke ostali rôzne zvyšky zeleniny, nemusíte ich vyhadzovať. Uvarte z nich polievku. Kúsok mrkvy, zeler, petržlen, zemiak, cuketa, tekvica, cvikla, špenát, karfiol, brokolica, hrášok či iné druhy zeleniny vložte nakrájané do hrnca na opraženú cibuľku, orestujte, uvarte a rozmixujte. Pridajte soľ a dochuťte koreninami. Chutná polievka bude na svete.

3. Výživné jedlo plné vitamínov. Krémové polievky patria k výborným zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Obsah živín sa odvíja od toho, aké druhy zeleniny použijete. Okrem nutričnej hodnoty oceníte aj nižší počet kalórií - stačí pripraviť polievku len zo zeleniny či strukovín bez pridania smotany alebo masla.

4. Zasýtia, ale nepreplnia. Na rozdiel od ťažkých jedál sú krémové polievky ľahko stráviteľné, no zároveň dokážu rovnako dobre zasýtiť. Vďaka tomu sú ideálne na obed aj ľahkú večeru, v EASYDIET jedálničkoch ich nájdete aj ako desiatu či olovrant.

5. Nekonečné variácie chutí. Možnosti kombinácií sú takmer neobmedzené. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi zeleniny, byliniek, korenín a doplnkových ingrediencií, vďaka čomu bude každá polievka jedinečná a vždy chutná.

4 krémové polievky v miskách podľa EASYDIET receptov

Suroviny vhodné na prípravu zdravej krémovej polievky

Základ každej krémovej polievky tvorí najmä zelenina. Výborné sú však aj suroviny ako huby, strukoviny či dokonca niektoré druhy obilnín. Medzi najčastejšie ingrediencie, ktoré sa používajú v receptoch na krémové polievky, patria:

Zelenina: Tekvica, cuketa, mrkva, zeler, petržlen, batáty, brokolica, karfiol, hrášok, zemiaky, paradajky a mnohé druhy zeleniny. Vedeli ste, že vynikajúcu krémovú polievku možno pripraviť aj z hrušky či feniklu? Krémové polievky z rôznych tradičných aj menej tradičných druhov zeleniny nájdete v našich stravovacích programoch.

Strukoviny: Červená šošovica, cícer, fazuľa alebo hrášok dodajú polievke výživnú hodnotu a krémovú konzistenciu aj bez použitia smotany.

Orechy a semienka: Kešu oriešky, slnečnicové či tekvicové semienka sa postarajú o zamatovú štruktúru a bohatú chuť. Opražené semienka sú vhodné aj na dochutenie a dozdobenie polievky pri servírovaní.

Mliečne produkty: Smotana na varenie, kokosové mlieko či iné rastlinné mlieka a smotany dodajú polievke hladkosť. Chuťovo výraznejšie produkty, ako napr. kokosové, môžu zároveň krémovej polievke dodať exotický nádych.

Bylinky a koreniny: Muškátový oriešok, kari, kurkuma, tymian, bazalka, koriander a mnohé iné. Do krémovej polievky môžete použiť sušené aj čerstvé bylinky.

krémová mrkvová polievka v 2 miskách, mrkva

Servírovanie krémových polievok

Chuť a vôňa čerstvo pripravenej polievky je rovnako dôležitá ako prvý pohľad do taniera. Vkusné servírovanie dokáže zvýšiť očakávania a spraviť aj z jednoduchého jedla, akým je polievka, skutočný gurmánsky zážitok. Každé dobré jedlo by malo potešiť všetky zmysly, a preto sa oplatí venovať pozornosť aj spôsobu podávania krémovej polievky. Tu je niekoľko tipov, ako ju naservírovať tak, aby vyzerala aj chutila výnimočne.

Správny výber riadu. Krémová polievka najlepšie vynikne v hladkých hlbokých tanieroch alebo keramických miskách s jednoduchým dizajnom. Svetlé farby tanierov zvýraznia sýtosť a textúru polievky, zatiaľ čo tmavé odtiene dodajú pri servírovaní luxusný vzhľad.

Čerstvé bylinky, opečené orechy a semienka, rôzne druhy olejov (napr. tekvicový či olivový), kvalitný tvrdý syr. Všetky tieto suroviny polievku dochutia aj dozdobia. Ak máte radi niečo extra, skúste na tanier pridať jedlé kvety.

Premeňte polievku na chrumkavý zážitok. Krémová polievka má často jemnú konzistenciu, preto sa k nej skvele hodia opražené krutóny z celozrnného pečiva, hrianka alebo opražené semienka.

Krémová polievka – jedlo na každú príležitosť

Krémové polievky nie sú len výborný rýchly obed či večera, môžu byť aj súčasťou slávnostného menu. Ľahké krémové polievky zo zeleniny si môžete dopriať aj počas detoxikácie. My vám ich pripravujeme v rámci 7 dňového programu DETOX IDEÁL aj vo všetkých EASYDIET diétach.

Jemná hubová polievka sa hodí na špeciálne príležitosti, zatiaľ čo ľahká špenátová alebo hrášková polievka skvele osviežia v teplejších dňoch. Po náročnom sychravom dni vás zahreje výdatná batatová, tekvicová či polievka z červenej šošovice. Skúste aj menej tradičné kombinácie, napr. feniklovo-cuketovú polievku podľa nášho receptu.

"Tá variabilita kombinácií a chutí.."

Pozrite si, ako Ivan hodnotí jedláRedukčné stravovanie
person-photo

10,5 kg

Nech už si zvolíte akúkoľvek kombináciu surovín, krémové polievky sú vždy skvelou voľbou – jednoduché na prípravu, plné chuti a vhodné na akúkoľvek príležitosť. Takže nabudúce, keď budete rozmýšľať, čo variť, stačí sa pozrieť do chladničky, využiť to, čo máte, a vytvoriť niečo lahodné a výživné. Krémové polievky nikdy nesklamú!

A ak nebudete mať chuť variť, vyberte si niektorý z našich stravovacích programov :-)

Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

arrow-up
Detox Ideál 7 dní

Detox Ideál 7 dní

Tento úžasný a veľmi obľúbený detoxikačný program vás naštartuje po akomkoľvek zaťažkávacom období. Behom 7 dní vám pomôže očistiť telo od toxínov v črevách a škodlivých baktérií. Spoľahlivo naštartuje metabolizmus.

Mám záujem

Prečítajte si aj tieto články

Krémová hrášková polievka1 min. čítania

Krémová hrášková polievka

Mladý zelený hrášok je výborných zdrojom vitamínov E, K, C, D a skupiny vitamínov B. Jeho sladké zelené plody sú v čase jeho zrenia fantastické a nemali by chýbať v žiadnej kuchyni. Hrášok obsahuje bielkoviny a je aj zdrojom kyseliny listovej, železa, horčíka, železa, zinku. Krémová polievka zo zeleného hrášku je jednoduchá a zvládne ju každý kuchár.

27. 5. 2022
Ako sa stravovať zdravo a lacno?8 min. čítania

Ako sa stravovať zdravo a lacno?

O zdravej výžive a stravovaní koluje mnoho mýtov. Medzi tie najhoršie však určite patrí tvrdenie, že zdravé stravovanie je drahé a pre mnohých finančne nedostupné. Tento mýtus ide ruka v ruke s domnienkou, že zárukou zdravej stravy sú rôzne exotické superpotraviny či prémiové zdroje bielkovín. Prečo zdravé stravovanie nemusí byť drahé? Existuje hneď niekoľko dôvodov, ktoré tento omyl raz a navždy vyvrátia. Ako si vyskladať zdravý jedálniček bez extra rozpočtu?

2. 1. 2025
Krémová brokolicová polievka6 min. čítania

Krémová brokolicová polievka

Brokolica je často zaraďovaná medzi 10 najzdravších potravín sveta. Táto chutná a všestranná zelenina podobná karfiolu je vyhľadávaná pre vysoký obsah živín, nízku kalorickú hodnotu a pozitívne účinky na ľudský organizmus. Môžeš ju konzumovať surovú, variť aj piecť. My ti dnes prinášame originálny EASYDIET recept na brokolicovú polievku.

16. 9. 2024
Letné osvieženie: Paradajková polievka s kokosom a chilli4 min. čítania

Letné osvieženie: Paradajková polievka s kokosom a chilli

V Taliansku si ju vychutnáš s parmezánom. V Amerike sa preslávila vďaka plechovke s grafikou Andyho Warhola. Babka ti servíruje paradajkovú s ryžou alebo cestovinou. My sa podelíme o náš originálny recept na paradajkovú polievku s kokosom a chilli a 3 tipy, ako ju pred podávaním ozdobiť.

30. 7. 2023