Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Kedysi sa verilo, že budúca mamička si má dopriať všetko, na čo má chuť, inak sa jej narodí mrzuté bábätko. Je to však len jeden z mnohých tehotenských mýtov, ktorý so sebou nesie mnohé zdravotné riziká.
Aký je zoznam nevhodných potravín, ktoré v tehotenstve radšej vynechajte? Viete, od ktorých pochúťok sa oplatí dať si pauzu?
Čo jesť v tehotenstve a čoho sa, naopak, na čas vzdať? Nemusíte sa báť, aj počas tehotenstva možno konzumovať pestrú a chutnú stravu. Akurát je nutné viac čítať zloženie potravín a dbať na zvýšenú hygienu pri konzumácii čerstvého ovocia a zeleniny. Jednoducho je dobré mať dostatok vedomostí o tom, ktorým potravinám sa počas tehotenstva vyhnúť, aj o tom, ktoré potraviny a nápoje do jedálnička zaradiť.
Sushi – buď ho milujete, alebo nenávidíte. Pokiaľ patríte k milovníčkam tohto jedla, budete musieť upraviť svoj jedálniček. Sushi pripravované zo surových rýb by malo byť v tehotenstve tabu. Z ponuky si radšej vyberte vegetariánske alebo vegánske sushi.
Konzumácia rýb v tehotenstve nie je zakázaná, no nie je jedno, na akú rybu dostanete chuť. Z jedálnička určite vylúčte ryby s vysokým obsahom olova – makrela, tuniak, mečiar obyčajný, žralok. Taktiež sa vyhnite kyslým a údeným rybám. Obsahujú priveľa soli, octu, umelých sladidiel a konzervantov. Ak boli ryby navyše údené studeným dymom, nemáte istotu, či neobsahujú listérie a iné baktérie.
Morské plody sú úžasným zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín, ale aj zdrojom parazitov a baktérií. Navyše môžu vyvolať alergickú reakciu, preto si ich konzumáciu počas tehotenstva pre istotu odoprite.
V tehotenstve sa neodporúča konzumácia nedostatočne prepečeného, respektíve surového mäsa. Zabudnite na tatársky biftek. Konzumácia surového mäsa v sebe nesie vysoké riziko potravinovej infekcie, čo môže v tehotenstve vážne ohroziť bábätko. Najčastejšími pôvodcami infekcií sú baktéria Escherichia coli, listéria či salmonela.
Stráňte sa aj nedostatočne prepečených stejkov a buďte opatrné na grilovačke. Platí, že mäso a mäsové výrobky je potrebné dobre upiecť, iba tak v nich neprežijú nebezpečné baktérie.
Nekonzumujte pečeň – obsahuje vysoké množstvo vitamínu A, ktorý môže poškodiť plod. Kvalitných a tepelne upravených vnútorností (napríklad srdca) sa však obávať nemusíte.
Surové vajíčka môžu spôsobiť salmonelózu. Tá sa prejavuje nevoľnosťou, horúčkou, zvracaním, kŕčmi v žalúdku a hnačkou. Počas tehotenstva by salmonelóza mohla viesť k predčasnému pôrodu. Preto sa vyhnite domácej majonéze, doma vyrobenej zmrzline, domácim zálievkam na šalát, ktorých súčasťou sú surové vajcia, aj holandskej omáčke.
V tehotenstve viac ako inokedy dbajte na vyváženú, ideálne domácu zdravú stravu. Rýchle občerstvenie a smažené jedlá síce priamo neohrozujú zdravie dieťaťa, ale ich pravidelnou konzumáciou počas tehotenstva môžete čeliť nadmernému priberaniu, páleniu záhy a žalúdočným problémom. Navyše platí, že fastfoodové a polotovarové jedlá obsahujú veľa tukov, konzervantov, farbív a prídavných látok (tzv. éčka). Zabudnite aj na instantné polievky, ktoré sú plné soli a glutamanu.
Pri výrobe mliečnych produktov pozorne čítajte zloženie a vyberajte si výrobky, ktoré sú pasterizované. Nepasterizované produkty patria medzi zakázané potraviny v tehotenstve – síce chutia výborne, no keďže neprešli dostatočnou tepelnou úpravou, ich konzumácia zvyšuje riziko bakteriálnej infekcie. Medzi nepasterizované výrobky patria bryndza, plesňové syry, čerstvé mlieko, domáci tvaroh a žinčica.
Ak môžete, dajte si od húb v tehotenstve prestávku. Keďže dokážu viazať všetky škodlivé látky z prostredia a sú ťažšie stráviteľné, lepšie je huby v tehotenstve nejesť.
Vyhnite sa exotickým druhom ovocia, pretože hrozí riziko alergickej reakcie. Pozor tiež na jahody – obsahujú histamín, na ktorý môžete v tehotenstve citlivo reagovať, a citrusy, pri ktorých hrozí alergia. Ostatné druhy ovocia, ktoré ste mali rady aj pred otehotnením, pokojne konzumujte. Všetko však dôkladne umývajte, vyhnete sa tým toxoplazmóze.
Bylinky ako klinčeky, šalvia či palina, ktoré prekrvujú orgány malej panvy, ovplyvňujú činnosť svaloviny maternice a majú preháňajúci účinok, v tehotenstve radšej vynechajte. Opatrne aj so škoricou a zázvorom, ktorých konzumáciu výrazne obmedzte.
Čaje z mäty, medovky, žihľavy či šípok však rozhodne nevynechávajte. Sú cennými zdrojmi vitamínov a slúžia ako účinná prevencia rôznych sezónnych viróz a na prečistenie močových ciest.
Ak patríte k milovníčkam kávy, dbajte na to, aby ste počas tehotenstva nepresiahli odporúčanú dennú spotrebu kofeínu 200 miligramov. V prípade, že ste od kávy doslova závislé, množstvo kofeínu znižujte postupne. Pamätajte si, že priveľa kofeínu môže viesť k nízkej pôrodnej hmotnosti bábätka.
Káve sa úplne vyhnite, keď trpíte vysokým krvným tlakom, často ste nervózne, trápia vás zrýchlené dýchanie a nespavosť, máte gastroezofageálny reflux alebo pri vysokom riziku preeklampsie. Preeklampsia je tehotenská komplikácia, ktorá sa vyznačuje vysokým krvným tlakom a známkami poškodenia orgánov (najčastejšie pečene a obličiek). Ak sa nelieči, môže mať tragické následky pre tehotnú ženu aj dieťa.
Pozor aj na čokoládu počas tehotenstva! V kakaových bôboch sa prirodzene nachádza určité množstvo kofeínu – najviac ho obsahuje horká čokoláda.
Absencia alkoholu je v tehotenstve samozrejmosťou. Jeho pitie je spojené s rizikom predčasného pôrodu, nízkou pôrodnou hmotnosťou bábätka, poruchami rastu či spontánnym potratom. Treba mať na pamäti, že alkohol sa z obehového systému budúcej mamičky dostáva priamo do krvného obehu bábätka, v ktorom sa odbúrava oveľa pomalšie.
Pravidelná konzumácia alkoholu v čase gravidity dokáže spôsobiť rozvoj fetálneho alkoholového syndrómu, ktorý sa okrem už spomínanej nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca prejavuje dysfunkciou centrálneho nervového systému, spomalením psychomotorického vývoja, hyperaktivitou, poruchami správania, učenia, pozornosti i intelektu dieťaťa.
Zmena jedálnička v tehotenstve môže spôsobiť hotové zázraky. Viac ako inokedy je dôležité brať ohľad na seba i dieťatko a všímať si, čo jete a pijete. Predídete tým mnohým ťažkostiam a zdravotným komplikáciám – jednoducho robíte všetko pre zdravie seba a bábätka.
Správne zloženie stravy a s tým spojený dostatok energie i množstvo ušetreného času prináša overená krabičková diéta. Stavte na program MAMA – špeciálne navrhnutý jedálniček nielen pre čerstvé, ale aj budúce mamičky, ktoré sa chcú vyhnúť problémom s nadúvaním, nedostatku vitamínov a zbytočnému stresu. Jedzte zdravo a chutne počas celého tehotenstva.