Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Cukinu (alebo cuketu) máme nesmierne radi. Je bohatá na antioxidanty či fytonutrienty a dá sa výborne využiť napríklad u zdravých lasagní, kde nahradzuje často nie príliš zdravú cestovinu. Z veľkej časti ju navyše tvorí voda, takže má málo kalórií a je teda skvelá aj do diéty.
Cukiny si pokrájame po dĺžke na plátky o hrúbke asi 3mm. Mäso si pokrájame a najemno pomelieme. Paradajky zbavíme tvrdej strednej časti a pokrájame ich na kolieska. Ricottu zmiešame s pretlačeným strúčikom cesnaku a polovicou syra, osolíme okoreníme.
Cibuľu a cesnak pokrájame najemno a zľahka opečieme na oleji do sklovita. Pridáme mäso, bobkové listy a korenia. Keď sa mäso zatiahne, pridáme pretlak a drvené paradajky, štipľavú paprikovú zmes, soľ a korenie a podusíme do mäkka, aby sa časť vody odparila. Vyberieme bobkové listy.
Na dno pekáča dáme trošku oleja, položíme na dno pláty cukín, potrieme olejom a posypeme zmesou oregana a ukladáme naň mäsovú zmes, ktorú rovnomerne rozotrieme. Na ňu dáme ricottovo-syrovú zmes, potom paradajky, opäť cukiny a celý proces zase opakujeme. Na záver položíme cukiny, ktoré posypeme poslednou štvrtinou syra. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180°C asi 45-50 minút alebo do zlatista. Necháme vychladnúť aspoň 60 minút.