Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Existuje čosi lepšie ako letná grilovačka s rodinou a priateľmi? Krásne počasie, dobré zdravé jedlo, ešte lepšia spoločnosť… To je hneď niekoľko dôvodov, prečo by ste si takýto čas nemali pokaziť nevoľnosťou či inými nepríjemnosťami spôsobenými premnoženými baktériami na jedle a v jeho okolí.
Zdá sa vám predstava nákazy pri grilovaní nereálna? Tak schválne, koľkých chýb z nasledujúceho zoznamu sa dopúšťate na domácej grilovačke?
Pochutnať si na čerstvých grilovaných klobáskach, marinovanom mäse a grilovanej zelenine láka mnohých. Domáca grilovačka sa však razom môže zmeniť na zdravotnú pohromu, obzvlášť keď neodhadnete správnu teplotu, prípadne podceníte prípravu surovín. Nedopečené stejky a prihorené špekáčiky nikoho nepotešia – tobôž nie, ak sú aj veľkým zdravotným rizikom.
Toto sú najčastejšie chyby pri grilovaní, ktoré ohrozujú zdravie, a tipy, ako sa im jednoducho vyhnúť.
Kvalitná príprava je základom pohodového grilovania. Najprv si vždy prichystajte mäso, ktoré treba dať v dostatočnom predstihu do marinády, a zeleninu na gril. Urobte šalát, nakrájajte čerstvé pečivo a nachystajte si porcie na grilovanie. Než sa gril zahreje, pripravte si očistené grilovacie náradie, tácky aj papierové utierky.
Rozpálite gril a okamžite naň dávate mäso a údeniny? To zapríčiní, že zvonku bude síce chrumkavé, ale zvnútra nedopečené. Grilu trvá niekoľko minút, kým sa dostatočne rozpáli – sivé žeravé uhlíky sú signálom, že sú dostatočne rozohriate a môžete začať nakladať na gril.
Podobne ako nízka teplota, ani príliš horúci gril nie je žiaduci. Jedlo sa iba rýchlo spečie, až spáli dočierna. Riešením je uhlíky v grile rovnomerne rozdeliť a priebežne ich prehrabávať. Šľahajúce plamene z grilu môžete utíšiť trochou vody. Účinným tipom proti ohňu na grile je opekať jedlo s vysokým podielom tuku na tácke a nie priamo na rošte.
Nehygienickým zvykom nezriedka sa vyskytujúcim v našich kuchyniach je umývanie mäsa. To dokáže skôr uškodiť ako pomôcť. Voda, ktorá pri takomto umývaní strieka na všetky strany, totiž prenáša baktérie z mäsa na drezovú batériu a okolité náčinie a potraviny. Nehovoriac o kontakte baktérií zo surového mäsa s rukami či ústami.
Nikto nemá rád suchý hamburger a zeleninu, ktorá chutí ako uhlík. Čím dlhšie mäso grilujete, tým viac sa vysušuje. Aby ste sa uistili, že je dostatočne prepečené a pritom šťavnaté, používajte teplomer na grilovanie. Podobne pozorní buďte pri grilovaní zeleniny, ktorá nepotrebuje veľa času. Správne odhadnutý moment, keď je už ugrilovaná a nie spečená, je kumštom, ktorý z vás robí skutočného grilmajstra.
Nakrájali ste úhľadné kúsky jedla na gril a potom sa už len bezmocne prizeráte, ako sa prepadávajú cez rošt do ohňa? Zrejme ste pozabudli, že jedlo pri tepelnej úprave mení tvar – zmenšuje sa, a tak sa všetky úhľadné kúsky šampiňónov a cibule stratia v žeravých uhlíkoch. Ak uprednostňujete grilovanie menších kúskov mäsa a zeleniny, prípadne milujete grilovacie syry, ktoré sa môžu roztiecť, rozhodne používajte praktické hliníkové tácky na grilovanie.
Ugrilovali ste dokonalé kuracie špízy so zeleninou, ale neviete ich oddeliť od špajdle? Dôvodom je suché drievko, ktoré nasalo tuk z mäsa a k špajdli sa pripieklo. V horšom prípade vám špajdle na grile začnú horieť – tomu ľahko predídete tým, že ich pred pečením namočíte do vody. Mäso z nich omnoho jednoduchšie skĺzne dole a nehrozí pripečenie. Alebo namiesto drevených špajdlí použite grilovacie ihly z nehrdzavejúcej ocele.
Proti pripaľovaniu mäsa na grile je vhodné mriežku natrieť trochou oleja. Chybou je, pokiaľ to neurobíte, ale aj ak to s olejom preženiete. Príliš veľa oleja bude stekať do ohňa a dymiť. Stačí mriežku natrieť kúskom slaniny alebo tukom z masa, prípadne potrieť grilované mäso tenkou vrstvou kvalitného oleja.
Je lákavé neustále kontrolovať, čo sa deje v zakrytom grile, ale skúste tomu odolať. Pri každom otvorení gril stráca teplo, čo predlžuje čas grilovania.
Táto metóda síce pomôže zistiť, či je mäso dostatočne upečené, na druhej strane však spôsobuje, že šťava z mäsa vytečie. Efektívnejším spôsobom, ako zistiť stav prepečenia mäsa na grile, je použitie digitálneho teplomeru na varenie.
Doprajte pečenému mäsku a klobáskam niekoľko minút pod alobalom. Mäso sa uvoľní, spoja sa v ňom chute a vy si vychutnáte dokonale ugrilovaný stejk či kuracie krídelká.
Mnoho ľudí si myslí, že baktérie sa dokážu udržať len na drevených doskách, a teda plastové možno po krátkom opláchnutí použiť aj na krájanie iných potravín. To je veľká chyba! V každej kuchyni by mali byť vyhradené jeden nôž a jedna doska výhradne na krájanie surového mäsa. Toto náčinie by sa potom nemalo používať na krájanie ničoho iného, ani uvareného mäsa. Inak hrozia salmonelóza, nevoľnosti či iné nepríjemnosti, ktoré dokážu baktérie zo surového mäsa veľmi ľahko spôsobiť.
Typickým prístupom väčšiny majiteľov grilov je, že pokiaľ sú zvyšky mäsa na grile naozaj spálené, nie je nutné gril dôkladne vyčistiť. Ale spálené kúsky mäsa sú nebezpečné nielen z pohľadu baktérií, taktiež môžu byť karcinogénne. Platí, že po vychladnutí by ste mali gril zakaždým dôkladne očistiť, aby bol pripravený na ďalšie bezpečné grilovanie.
Nie je dôležité len poctivo umyť gril a zbaviť ho po každej grilovačke spálených zvyškov a špiny, ale zaváži aj to, čím ho umývate. Ak sú na špongii či hubke na riad viditeľné stopy používania, napríklad odtrhnuté kúsky, alebo má zdeformovaný tvar, je najvyšší čas vyhodiť ju. Špongie na umývanie by sa mali používať maximálne týždeň, ochránite sa tak pred potenciálnou nákazou spôsobenou baktériami, ktoré sa v špongii skrývajú a ktoré nevyhubí ani jej pravidelné umytie saponátom.
Marináda zabezpečí, že grilované mäso bude šťavnaté a dokonale ochutené. Ideálne je do nej mäso naložiť deň vopred, aby dôkladne nasiaklo všetky vône a zmäklo. Čo sa však stane, keď zvyšok marinády, z ktorej ste mäso vybrali, odložíte na ďalšie použitie? Surové mäso, resp. baktérie, ktoré z neho presiakli do marinády, sa budú ďalej rozmnožovať a skôr či neskôr urobia z marinády možný zdroj salmonelózy a ďalších neželaných žalúdočných problémov. Ak ju nepoužijete celú na prvýkrát, zvyšky marinády zahoďte.
Pokiaľ je súčasťou grilovačky aj majonézový šalát alebo čokoľvek iné s obsahom vajec a mlieka v akejkoľvek forme, mali by ste to uschovávať v chlade. Určite nenechávajte jedlá z majonézy na slnku, inak si koledujete o poriadne zažívacie ťažkosti. Radšej pripravte zdravšie alternatívy šalátov zo zeleniny a diétnych surovín.
Vystaviť sa riziku nákazy počas grilovačky je naozaj jednoduché. Preto rozhodne stojí za to riadiť sa cennými radami, čo robiť inak a ako správne grilovať a zdravo jesť. Dbať treba na čistý gril, správny čas grilovania aj vhodné uschovanie jedla, nech si môžete letnú grilovaciu sezónu užiť naplno a bez bolesti brucha.