Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Našu hmotnosť ovplyvňujú rôzne faktory. Prvoradá je životospráva či množstvo fyzickej aktivity. Okrem toho aj dedičnosť a ako sa ukazuje, aj zamestnanie. Kilogramy navyše sú výsledkom zlého stravovania, ale aj sedavého životného štýlu.
Súvisia aj s takými faktormi, ktoré si často neuvedomujeme, ako napríklad povaha zamestnania, ako to ukázal jeden austrálsky výskum, uverejnený v časopise Social Science and Medicine.
Podľa údajov, ktoré získal tím psychológov z austrálskej Adelaidskej univerzity, sa ukázalo, že ten, kto má zamestnanie zahŕňajúce právomoc rozhodovať, býva častejšie pribratejší ako ten, kto má kontrolu nad svojimi povinnosťami a môže využívať vlastné schopnosti.
Výskumu sa zúčastnili stovky mužov a žien. Tieto výsledky boli získané analýzou vzorky asi 500 mužov a žien. Okrem údajov týkajúcich sa výšky, váhy, objemu v páse a indexu telesnej hmotnosti (BMI) používali autori štúdie tiež dotazník, prostredníctvom ktorého zisťovali psychické a sociálne charakteristiky práce, vyhodnocovali, kedy je stresujúca, ale tiež aký dáva priestor pre osobnú kontrolu.
Teda kto môže mať taký stupeň kontroly v zamestnaní, že môže slobodne využívať vlastnú zručnosť a schopnosti, má nižší index telesnej hmotnosti a menší objem v páse. Pracujúci, u ktorých prevažuje kontrola nad rozhodovaním, ktorí majú väčšiu moc nad ostatnými, sú zaoblenejší. To je signálom k tomu, že aj v úrade možno niečo urobiť proti epidémii nadváhy a obezity.
,,Vo vzťahu k faktorom, ktoré prispievajú k priberaniu kilogramov a udržiavaniu obezity, hrá práca nepochybne okrajovú úlohu, najmä pokiaľ ide o oveľa závažnejšie faktory, ako je strava a fyzická aktivita. Avšak zamestnanie v živote mnohých ľudí zaberá prednostné postavenie, pre ktoré môže mať akumulácia tuku význam. Naše zistenie je potrebné ešte potvrdiť, ale ak sa s istotou preukáže, bolo by užitočné študovať na pracovisku spôsoby, ktoré by mohli prispieť k obmedzeniu obezity, a prehodnotiť spôsob kontroly, ktorú má každý pracovník."
Christopher Bean
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!