Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Ide o proso bez semenných šupiek. Guličky sú malé, žltkasté a majú sladkastú chuť. Obilnina má pôvod v Číne. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. 10 dekagramov pšena obsahuje 1490 kJ.
Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.
Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Je nenáročné na prípravu.
Nedáva šancu únave a depresiám, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus.
Najskôr pšeno dôkladne umyte. Potom ho sparte vriacou vodou, prepláchnite studenou a nechajte odkvapkať. (Sparením sa odstráni jeho horká chuť). Pšeno potom varte v osolenej vode či v mlieku.
Stačí ho variť trochu, jeho objem sa totiž niekoľkonásobne zvýši.
Pšeno ako príloha – použite 1,5 násobný objem tekutiny, varte ho asi 15 minút a nechajte zovrieť v hrnci pod pokrievkou. Tesne pred konzumáciou pokvapkajte pšeno olivovým olejom, bude lahodnejšie.
Pšeno ako kaša – objem tekutiny zvýšte na 3–4 násobok.
Primiešajte do nej posekané voňavé vňate. Kaša sa hodí k jedlám zo zeleniny.
Prajeme dobrú chuť.
(zdroj obrazok: fitmagazin.sk)
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!