Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33 (pracovné dni od 6:00 do 18:00). Sme váš osobný sprievodca zdravým stravovaním už viac ako 14 rokov.
Prirodzene bezlepková, vhodná na varenie, pečenie aj klíčenie a ideálna ako rastlinná alternatíva živočíšnych bielkovín. Reč je o zázraku z Južnej Ameriky – áno, je to quinoa. Aké sú najväčšie zdravotné a výživové benefity tejto superpotraviny? Je vhodné quinou zaradiť do diétneho stravovania?
Vedeli ste, že existuje viac ako sto druhov quinoy? Surovina, ktorá vzhľadom pripomína kuskus a proso, je zdrojom komplexných proteínov. Quinoa – mrlík čilský – patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Má zaujímavú orieškovú chuť, je veľmi sýta a vďaka vláknine aj dobre stráviteľná. Okrem vysokého obsahu bielkovín sa quinoa pýši množstvom vitamínov, ako betakarotén, vitamín C, kyselina listová, tiamín alebo riboflavín, a minerálov – obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok a horčík. Za jej exotickým názvom je pôvod – ide o tradičnú juhoamerickú plodinu s vysokým obsahom hodnotných látok.
Široké možnosti kuchynskej úpravy z nej vytvárajú ideálneho pomocníka na spestrenie jedálnička, obzvlášť pre vegetariánov a vegánov. A keďže je prirodzene bezlepková, bez obáv si na nej pochutnajú aj celiatici v rámci bezlepkovej diéty.
Quinoa je pseudoobilnina, príbuzná špenátu a červenej repy. Konzumuje sa jej semienko, ktoré sa odlišuje farbou. K základným druhom patria červená, čierna a biela quinoa. Vzájomne ich od seba odlišujú nutričné hodnoty – platí, že čím je quinoa tmavšia, tým má viac antioxidantov. Červená a čierna odroda quinoy obsahuje dvakrát viac vitamínu E ako biela quinoa.
Biela quinoa je najbežnejší a najdostupnejší druh quinoy u nás. Možno ju pripraviť na sladko aj na slano, často je „zdravšou“ či bezlepkovou náhradou klasickej bielej ryže. Má jemnú maslovú chuť.
Červená quinoa má príjemnú orieškovú chuť. Počas varenia zachováva tvar, ale stráca farbu – hnedne. Hodí sa do šalátov a studených jedál.
Čierna quinoa je najchrumkavejšia a chuťovo najvýraznejšia. Má silné antioxidačné účinky.
Quinoa je skvelou alternatívou ryže, cestovín, zemiakov alebo kuskusu. Najčastejšie sa podáva ako príloha, môže však byť aj súčasťou studených a teplých raňajok.
Quinou je pred použitím potrebné namočiť do vody a dobre premyť. Vďaka tomu nebude príliš horká. Následne sa quinoa varí podobne ako ryža, a to v pomere 1 : 2 (na šálku quinoy pripadajú dve šálky vody). Pridajte trochu soli a nechajte variť asi 15 minút, respektíve kým vsiakne voda. Po dovarení nechajte quinou ešte chvíľu odpočinúť.
Quinoa je vďaka svojmu cennému zloženiu a pestrým možnostiam využitia v rámci studenej a teplej kuchyne obľúbenou surovinou expertov na výživu. Patrí k superpotravinám, je veľmi prospešná zdraviu, bezlepková a jednoducho sa pripravuje na sladko i na slano.
Z tejto skutočnosti ťažíme aj my pri tvorbe našich diétnych receptov a jedálničkov na mieru. Presvedčiť sa o tom môžete nielen prostredníctvom aktuálneho jedálnička, ale aj v rámci jednotlivých stravovacích programov Easy diet.
Zdroj:
http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/quinoa-je-jednou-z-najzdravsich-potravin-na-sve
http://www.whfoods.com/foodstoc.php
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!