Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.

Košík je prázdny

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu

5. 12. 2024

Mnohé slovenské rodiny si nevedia predstaviť Vianoce bez tradičnej kapustnice. A hoci ju považujeme za jedno z našich národných jedál, v každom regióne robia polievku z kyslej kapusty trochu inak.

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu

Obsah

 

Aká je história kapustnice? A prečo je kyslá kapusta taká zdravá a obľúbená? 

Sviatočná tradícia kyslej kapustovej polievky

Kapustnica je tradičná slovenská hustá polievka, ktorá tvorí súčasť štedrovečernej večere. Pripravuje sa z kvasenej kapusty, pričom sa mierne odlišuje v rámci jednotlivých častí Slovenska.

Rozlišujeme dve základné verzie kapustnice – pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej kapustnice sa nepridáva mäso a zahusťuje sa napr. bielymi haluškami, smotanou alebo zemiakom. Sviatočná kapustnica je bohatšia – možno do nej pridať údené mäso a klobásy. Nevyhnutnosťou sú sušené huby a pre mnohých aj sušené slivky či kyslá smotana.

Ako vzniká kyslá kapusta?

Kyslá kapusta vzniká kvasením – fermentáciou. Ide o zdraviu prospešnú metódu prípravy jedál, ktorá má v Európe dlhoročnú tradíciu. Fermentácia prirodzene mení chemické zloženie hlávkovej kapusty, výsledkom čoho sú prospešné probiotiká, ktoré pozitívne vplývajú na imunitu a trávenie a mali by tvoriť základ zdravého vyváženého jedálnička.

Zdravotné benefity kyslej kapusty

  • Kyslá kapusta na zdravé trávenie – kvasená kapusta a ďalšie fermentované potraviny vďaka svojim účinkom na hormóny pomáhajú lepšie absorbovať živiny z jedla a zabezpečujú pravidelnú stolicu.
  • Kyslá kapusta posilňuje imunitu – probiotiká kyslej kapusty významne regulujú zdravie čriev, čím aktivujú a podporujú imunitný systém.
  • Kyslá kapusta tlmí zápaly a alergie – blahodarné probiotiká v kyslej kapuste pôsobia proti infekciám a zmierňujú reakcie tela na potravinové alergie.
  • Kyslá kapusta na lepšiu náladu – probiotiká sú jedným z prírodných antidepresív. Výskumy ukazujú, že pravidelná konzumácia kyslej kapusty vedie k zlepšeniu nálady a zníženiu prejavov depresie.
  • Kyslá kapusta má protirakovinový účinok – kapusta patrí do skupiny potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ktoré sú účinné v boji proti rakovine.

Recept na tradičnú vianočnú kapustnicu

Klasika, ktorej ani my nikdy neodoláme – vianočná kapustnica. Vyskúšajte ju tento rok urobiť podľa nášho osvedčeného receptu a istotne si pochutnáte. V prípade, že nechcete ani počas sviatkov porušiť diétne stravovanie, môžete si urobiť pôstnu verziu tejto obľúbenej polievky.

Na skvelú vianočnú kapustnicu budete potrebovať:

  • 2 stredne veľké cibule,
  • 1 kg kyslej kapusty,
  • 2 ks bobkového listu,
  • 4 ks nového korenia,
  • 1 – 2 klobásky na varenie – odporúčame domáce a mäkšie klobásy,
  • 300 gramov údenej krkovičky alebo karé,
  • 20 g sušených hríbovitých húb,
  • 10 ks guľôčok čierneho korenia,
  • 1 PL oleja.

Postup prípravy kapustnice:

Cibuľu ošúpte a prekrojte pozdĺžne na polovice, ktoré následne priečne pokrájajte na asi 1 milimeter hrubé polkruhy. Cibuľku krátko opražte v hrnci na rozohriatom oleji, pridajte kvasenú kapustu a varte spolu približne 10 minút. Potom zalejte vodou, pridajte huby, mäso a klobásy a všetko dôkladne zamiešajte. Nechajte polievku vyvariť do mäkka asi 1 až 1,5 hodiny na miernom plameni.

Ak má niekto chuť, môže si pri podávaní kapustnice do nej pridať aj lyžicu kyslej smotany. Prajeme dobrú chuť a krásne prežitie vianočných sviatkov s chutnými zdravými dobrotami!

Ak sa vám obsah páči, zdieľajte

arrow-up