Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Majonézový zemiakový šalát patrí na Slovensku k tradičným štedrovečerným pokrmom. Viete, ako dlho si už na ňom pochutnávame spolu s rybou či vyprážaným rezňom?
Prekvapivo nejde o starú tradíciu – nie je to ešte ani sto rokov, čo Slováci považujú zemiakový šalát za bežnú súčasť Vianoc. O to viac prekvapí, že za ten čas stihlo vzniknúť mnoho variácií vianočného zemiakového šalátu. Čo tak vyskúšať ozdravený šalát bez majonézy od Easydiet? Ručíme za to, že na chuti ani sviatočnosti nič nestratil.
V našich končinách môže byť milovaný zemiakový šalát podávaný za studena aj teplý. Záleží, v akom regióne sa pripravuje – nie je to totiž výlučne slovenská špecialita. Kým zemiakové šaláty z južného Nemecka a Rakúska sú často teplé až horúce, v Spojených štátoch a severnom Nemecku zasa obľubujú chladený šalát podobný tomu nášmu.
A prečo je zemiakový šalát s majonézou, octovou zálievkou či jogurtovým dresingom taký populárny? Nepochybne aj preto, že je to skvelé jedlo, ktoré zasýti veľa ľudí. Navyše sa pripravuje jednoducho a vo veľkom množstve, pozostáva z pomerne lacných surovín a správne uskladnený vydrží aj niekoľko dní.
Základnou surovinou klasického zemiakového šalátu v našich zemepisných šírkach sú uvarené zemiaky. K nim sa najčastejšie pridávajú nadrobno nakrájané kyslé uhorky, varené vajíčka, mrkva, prípadne aj iné druhy koreňovej zeleniny, sterilizovaný hrášok a cibuľa. To všetko spája majonéza, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou tradičného vianočného šalátu. Niekto do šalátu pridáva aj jemnú salámu, jogurt, horčicu či uhorkovú šťavu. Na záver sa šalát dochucuje soľou a čiernym korením. Podáva sa za studena ako príloha ku kaprovi, rezňu či inej vianočnej pochúťke.
Zemiaky a majonéza sú základnými zložkami typického vianočného šalátu. A práve pri nich sa dá mnohé pokaziť. Na čo si pri výbere a príprave zemiakov a majonézy dávať obzvlášť pozor?
Nie je jedno, aké zemiaky použijete na recept. Nie z každej odrody urobíte vydarený šalát, preto je dobré zvoliť zemiaky na varenie typu A, prípadne B. Malo by ísť o pevné zemiaky s dužinou, ktorá sa nerozpadáva ani pri dlhšom varení, teda zemiaky, ktoré držia tvar a nie sú po uvarení múčnaté.
Zemiaky typu B sú o čosi menej vhodné, pretože sa radia k menej pevným odrodám, ktoré sa po dlhšom varení rozsýpajú a majú vyššiu múčnatosť. V ideálnom prípade už v obchode natrafíte priamo na zemiaky s označením šalátové, ktoré by mali byť stávkou na istotu.
Plnú chuť dodáva zemiakovému šalátu majonéza. Ľudia, ktorí preferujú zdravý životný štýl, ju však nahrádzajú jogurtom, prípadne robia šalát s octovou zálievkou. Akýmsi kompromisom medzi tradičnou chuťou a štíhlou líniou je mix majonézy a jogurtu v pomere 1 : 1.
Ak patríte k tým, ktorí si napriek diéte raz ročne doprajú pravý majonézový šalát, dajte pozor na trvanlivosť majonézy. Hotový šalát by sa mal skladovať v chlade pri teplote asi 7 °C a je vhodné, aby sa skonzumoval do troch dní.
Počuli ste už, že dobrý zemiakový šalát robia okrem ingrediencií aj miešanie a správny postup pridávania surovín? Odporúča sa, aby ste najskôr pridali zemiaky a zeleninu nakrájané na malé kocky, prípadne ich môžete prepasírovať cez mriežku. Potom dajte všetko spolu do veľkej misy a začnite pomaly a opatrne miešať. Opatrnosť je dôležitá, aby sa jednotlivé zložky neznehodnotili a zachovali si tvar. Môžete skúsiť zmiešať najskôr samostatne zeleninu a až následne pridať pretlačené zemiaky, čím predídete ich rozpučeniu.
Prinášame vám Easydiet verziu zemiakového šalátu, ktorý sme oslobodili od majonézy, ale na chuti ani sviatočnosti sme mu nijako neubrali. Skúsite ho tieto Vianoce aj vy?
Zemiaky umyte a uvarte v šupke. Mäkké uvarené zemiaky nechajte dobre vychladnúť. Zatiaľ nakrájajte cibuľku, uhorky a vajíčka na drobné, približne rovnaké kocky. Z octu, cukru, vody a oleja spravte nálev – môžete ho nahradiť aj nálevom zo sladkokyslých uhoriek. Vychladnuté zemiaky nakrájajte na podobné kocky ako ostatné ingrediencie (asi s hrúbkou 3 až 5 mm). Pridajte cibuľu, uhorky, vajíčka a všetko spolu opatrne zmiešajte. Na záver dochuťte šalát horčicou, posekanou petržlenovou vňaťou a pridajte nálev. Ostáva už len osoliť, okoreniť a ochutnať. Dobrú chuť a krásne vianočné sviatky bez hladovania a prísnych diét!