Potrebujete poradiť? Kontaktujte náš tím cez chat alebo na 0915 33 00 33. Podporujeme vás už viac ako 15 rokov.
Jeseň je tu a s ňou aj trápenie s chrípkou. Ako sa brániť a chrániť pred chrípkovými vírusmi? Čo na chrípku zaberá a rýchlo vás dostane späť do formy?
Jeseň je tu a s ňou aj trápenie s chrípkou. Ako sa brániť a chrániť pred chrípkovými vírusmi? Čo na chrípku zaberá a rýchlo vás dostane späť do formy?
Toto je desať zdravých potravín, ktoré sú skutočným zázrakom a účinným bojovníkom proti chrípke a prechladnutiu.
Med je výnimočný zdroj vitamínov, minerálnych látok a organických kyselín, ktorý posilňuje imunitu a pôsobí ako prírodné antibiotikum. Osvedčil sa ako vynikajúci prostriedok, ktorý účinkuje proti bolesti v hrdle a pomáha aj pri častom nachladnutí a chrípke.
Vyskúšajte osvedčený liek našich starých mám – med zmiešaný s čerstvo mletou škoricou, ktorý sa užíva po lyžičkách. Vedci dokázali, že táto kombinácia zaberá pri infekciách dýchacích ciest a močového mechúra, zápaloch a zaháňa aj chronickú únavu.
Škorica by počas chladných mesiacov nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Pridajte si ju do čaju vždy, keď vás bolí hrdlo, a neoľutujete. Škorica má silné antibakteriálne a protizápalové účinky a dá sa využiť aj ako účinná zbraň proti vírusovým hnačkám.
Už naše babičky používali chren na podporu imunity, ale aj pri liečení chrípky. Táto nenápadná koreňová zelenina, ktorá upadá v našom jedálnom lístku do zabudnutia, posilňuje imunitu. Chren je vhodný pri vírusových ochoreniach dýchacích ciest, nádche a zápale hrdla. Jedenie chrenu podporuje vylučovanie a vykašliavanie hlienov. Navyše obsahuje veľa vitamínu C a látky s antibakteriálnym účinkom.
Vyskúšajte na chrípku chren s medom. Stačí koreň chrenu najemno nastrúhať a zmiešať s rovnakým množstvom medu. Zmes sa odporúča užívať po lyžičkách tri- až sedemkrát denne.
Ďumbier lekársky – zázvor – zahreje, prekrví telo a dodá mu energiu počas sychravých dní. Postaví na nohy oslabenú imunitu, chráni pred náporom vírusov, urýchľuje zotavenie počas chrípky a prináša úľavu pri nádche. Je obľúbenou potravinou tradičnej čínskej medicíny, tamojší lekári ho predpisujú na zohriatie a stimuláciu žalúdka aj na vykašliavanie. Podľa nich je ideálnym prostriedkom na vypotenie a ochranu srdcovo-cievneho systému.
Môžete vyskúšať, či sa nemýlia, a dať si zázvorový čaj na posilnenie oslabenej imunity. Najúčinnejší je čerstvý zázvor, ktorý jemne nastrúhate, zalejete vodou a vypijete. Dochutiť ho môžete medom a citrónom. Kombinácia zázvoru, medu a citróna má úžasnú liečivú silu.
Cesnak ako prírodné antibiotikum je rokmi overenou účinnou zbraňou proti chrípke. Staré povery hlásajú, že vás ochráni pred zlými silami, súčasná veda zase tvrdí, že cesnak chráni pred útokom zimných vírusov a baktérií. Pomáha vylučovať z tela škodlivé látky, prečisťuje ho, posilňuje imunitu a pôsobí ako dezinfekcia. Konzumovať ho môžete čerstvý – stačí zjesť jeden strúčik cesnaku denne – alebo si uvarte chutnú cesnakovú polievku.
Vedeli ste, že liečivá sila cibule bola známa už našim dávnym predkom? Kedysi ľudia vešali nad posteľ chorého vrecúška s rozkrojenou cibuľou, aby vytiahla horúčku z tela. To môže fungovať aj dnes – skúste položiť koliesko cibule zospodu na chodidlá a navlečte si ponožky. Opakujte niekoľkokrát denne, až kým teplota neklesne. Prípadne rozkrojte nelúpanú cibuľu a položte na tanier do stredu miestnosti. Podľa našich babičiek cibuľa prečistí vzduch od vírusov a baktérií. Dôvodom je, že éterické látky z cibule sa vyparujú do prostredia a majú mierne dezinfekčné účinky.
Tradičným domácim receptom na zrážanie vysokej horúčky je octový zábal. Do teplej vody dajte jablčný ocot, zamiešajte a namočte do zmesi ponožky. Tie si následne navlečte na nohy, zabaľte ich do suchého uteráka a nechajte polhodinu pôsobiť. Výsledkom by malo byť zníženie teploty.
Maliny sú skvelým liekom na zvýšenú telesnú teplotu. Postačí čajová lyžička šťavy z čerstvých malín trikrát denne a zdravotné problémy by mali začať ustupovať. Vďaka malinám budete mať aj silnejšie tkanivá, pružnejšie cievy, zvýšia sa vám libido i plodnosť a pozitívne pôsobia na pokožku.
Pozitívne vlastnosti domácej kyslej kapusty sú dobre známe. Kyslá kapusta vplýva na črevnú mikroflóru, ktorá pomáha telu bojovať proti vírusom a baktériám a posilňuje imunitný systém. Obsahuje veľa vitamínu C, cenné minerály a probiotiká, ktoré vznikajú pri procese kvasenia. Kyslá kapusta napomáha lepšiemu tráveniu a keďže je bez tukov, možno ju označiť za nízkokalorickú diétnu bombu.
V Easydiet veľmi radi používame mrkvu na prípravu zdravého jedálnička, pretože poznáme jej blahodarné účinky. Surová mrkva je bohatým zdrojom provitamínu A, čiže karoténu, a nemá vysokú energetickú hodnotu. Obsahuje mnoho vzácnych vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú telu zvyšovať obranyschopnosť voči sezónnym ochoreniam, ako sú chrípka a nachladnutie sprevádzané kašľom.
Spomínané zdravé dobroty pravidelne ponúkame aj v diétnom menu Easydiet. Taktiež vám neustále prinášame inšpirácie na chutné zdravé recepty z mrkvy a iných pochutín, ako aj tipy na zdravý a vyvážený jedálniček.
Neviete, akú veľkosť porcie si vybrať?
Stačí pár klikov a ste v obraze!